Blog Medicina Pura

Quality Life Starts Here

intoleranta la lactoza simptome

Intoleranta la lactoza: simptome explicate medical

Intoleranta la lactoza, intalnita si sub numele de deficit de lactaza, consta in incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte).

Exista anumite etnii si rase care sunt mai frecvent afectate de intoleranta la lactoza: pana la 75% dintre adultii afro-americani, mexicani, evrei si americani nativi prezinta aceasta problema. De partea cealalta a baricadei, a celor cu cea mai mica frecventa de intoleranta la lactoza, se afla adultii nord-europeni.

Intoleranta este rezultatul unui deficit de lactaza, o enzima produsa de mucoasa intestinului subtire. Lactaza este cea responsabila de descompunerea lactozei pentru a putea fi absorbita de sange. Atunci cand aceasta este deficitara conduce la incapacitatea de absorbtie a zaharului (lactozei) din lapte. Simptomele caracteristice deficitului de lactaza includ: dureri abdominale, balonare, flatulenta, diaree, greata si aciditate. Nu toate persoanele care sufera de intoleranta la lactoza prezinta simptome, insa cei care manifesta aceste simptome sunt foarte probabil afectati de deficitul de lactaza. Majoritatea celor care sufera de aceasta intoleranta pot tolera totusi o anumita cantitate de lactoza in dieta personala.

Intoleranta la lactoza: simptome necunoscute de multi

In ceea ce priveste intoleranta la lactoza, simptome care reusesc sa induca lumea in eroare sunt destule. Simptomele precizate mai sus pot duce la „autodiagnosticarea” eronata cu alte diverse afectiuni digestive. Exista si multe persoane care cofunda intoleranta la lactoza cu alergia la laptele de vaca. Diferentele dintre cele doua sunt totusi majore.

Alergia la laptele de vaca este o reactie a sistemului imunitar la una sau mai multe proteine din lapte si poate pune in pericol viata celui care sufera de aceasta afectiune daca doar o cantitate mica de lapte sau alt produs lactat este consumata. Pe langa asta, alergia la lapte apare de cele mai multe ori in primii ani de viata, pe cand intoleranta la lactoza apare cel mai frecvent la varsta adulta.

Daca totusi prezinti simptome, intoleranta la lactoza ar trebui verificata cu ajutorul unor analize medicale: de sange, de respiratie si analiza unui esantion din mucoasa intestinului subtire.

Intoleranta la lactoza: simptome declansate de anumite alimente…

…aceste alimente avand de multe ori o concentratie mica de lactoza. Iata care sunt alimentele care ascund factorul declansator de simptome pentru cei care sufera de intoleranta la lactoza:

  • Paine si alte produse de patiserie
  • Cereale procesate
  • Cartofi instant
  • Supe
  • Dressing-uri
  • Bomboane si alte gustari
  • Prajituri, biscuti, clatite
  • Carne gatita

Exista chiar alimente etichetate ca necontinand produse lactate, care totusi au in componenta lor ingrediente derivate din lapte- deci contin lactoza.

De la simptome intoleranta la lactoza la tratament

intoleranta la lactoza simptomeDin fericire, intoleranta la lactoza este relativ usor de tratat. Desi nu sunt cunoscute metode de crestere a cantitatii de lactaza produsa de organism, simptomele de intoleranta la lactoza pot fi controlate prin dieta- adaptata in functie de nivelul intolerantei fiecarui pacient. Exista cazuri in care introducerea treptata de cantitati mici de produse lactate in dieta (alaturi de alte alimente) functioneaza in ameliorarea simptomelor.

Laptele si produsele lactate sunt o sursa importanta de calciu si alti nutrienti si din acest motiv cei care sufera de intoleranta la lactoza pot suferi de deficienta de calciu si alti nutrienti (de ex. vitamina D). Acestora noi le recomandam vitaminoterapia, o terapie care contine toate elementele esentiale (vitamine, minerale) necesare pentru o buna functionare a organismului.

In acest mod, cei care sufera de intoleranta la lactoza nu se vor lovi de boli ale oaselor si articulatiilor, nu vor fi expusi la osteoporoza si la alte astfel de afectiuni.

Suferi de intoleranta la lactoza si vrei sa suplinesti deficienta de Calciu, vitamina D si alti nutrienti importanti din lapte? Completeaza formularul din dreapta si programeaza-te la o consultatie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>